U bevindt zich hier: 

>> Praktische aandachtspunten 

    

  

Praktische aandachtspunten

 

Hieronder staan een aantal praktische aandachtspunten vermeld die een rol spelen bij de massage.

Tijdens of na de massage kunnen er reacties optreden zoals: transpireren, slaperigheid, duizeligheid, koud of warm worden, lichte vorm van hoofdpijn, emotionele uitingen, tintelingen, gevoel van vitaliteit en / of ontspanning.

Na de massage kun je tijdelijk last krijgen van verergering van de klachten, vermoeidheid, zwaar gevoel in je lichaam, meer urine uitscheiding of verandering van de urinekleur, verandering in de ontlasting, meer dromen, meer contact met de gevoelens die je hebt ervaren tijdens de massage.

Het is verstandig om direct na de massage intensieve inspanningen te vermijden. Het lichaam laat na de massage zien wat er losgemaakt is, b.v. vermoeidheid. Door hier aandacht aan te besteden, door b.v. rustig aan te doen of even te gaan liggen blijf je langer bij het ervaren gevoel en daarmee dichter bij jezelf.

Het is goed om na de massage meer water te drinken om afvalstoffen die vrijgemaakt zijn sneller af te voeren via de nieren.

Massage wordt niet toegepast bij ernstige hartklachten, ontstoken weefsel, trombofletitus, arteriële embolie, ongeval of bewusteloosheid, koorts heftige pijnen, verse verwondingen, kanker, vlak na een operatie, uitputting, zwangerschap, direct na een maaltijd, en venenmin als een klant niet open staat of als zijn medewerking ontbreekt.